Kärt återseende

Efter tre dagars båtlöshet var det ljuvligt att få se vår pärla igen och mönstra ombord. En aningens smutsig efter milen på vägarna men ack så vacker. 

Det kan vi säga utan att ljuga, det finns många pleasure båtar i Medelhavet och få performance båtar, få med så stiliga former som våran. En pleasure båt är gjord att vara mer bekväm för trivsel ombord än för snabb segling, många är breda och djupa och som vi säger ”plogar sig fram”. Våran skönhet, en performance båt är gjord för att segla bra. Vi har dock bekvämlighet ombord men det är seglingsegenskaperna som styr. Vi har bra ståhöjd ombord utan att vara för höga i skrovet och vi har ett platt skrov istället för en balja. Vår köl väger 3ton och sitter på en smal ”fena” istället för en bred kloss. Hennes linjer är så stilrena. I Medelhavet har vi i vår storleksklass stuckit ut, få har seglat om oss och få har varit så stiliga som våran Dehler 41. 

Efter ha checkat ut från vårt svala AC hotell i Slovenien på onsdagen begav vi oss till stranden för ett sista Medelhavsbad. Lite komplicerat med 34 grader i skuggan och en varm katt. Så det blev bad i skifte medan Plutten försökte ta sig ur sin bur. Det visade sig senare när vi strax efteråt rastade honom att han egentligen var bajsnödig och det var därför han ville ut! 

Vi åt lunch i skuggan och gick sedan till ett köpcentrum nära tågstationen. Först nu när vi haft en hotellnatt med AC blev vi varse om den enorma luftfuktigheten. Den i kombo med värmen är vad som skapat våra svett-vattenfall på kropparna 😉. Att gå till köpcentrumet var en utmaning i värmen, vi fick ta det momentvis och stanna till kort där vi hittade skugga. Väl framme var vi alla sjöblöta – mysigt inför vårt dygn på tåg 😉. Vi intog två soffor på ett kafé och beställde i omgångar medan några shoppade. Fem timmar lyckades vi ”slå ihjäl” på det svala köpcentrumet innan vi kl 2015 tog tåget. Plutten rastade vi innan på en gräsplätt vid ån med bävrar (japp, ni läser rätt) vid stationen. 

Tåget var utan AC och svetten rann när vi stod stilla. Fram med solfjädrar och tänka svala tankar. Strax efter 1h klev vi av för tågbyte. Fortfarande för varmt. Vi spelade kort inne i en väntsal där en man låg och snarkade. Vårt nattåg var försenat men kom kl 2250. Vi stod på en perrong ute i ingenstans och begrep inget av vad som ropades ut. En till person fanns på perongen. När tåget kom slängde vi oss på utan att veta var vår sovvagn fanns. En konduktör sa att det var sista vagnen, när vi tagit oss dit fanns inte våran vagn och ingen annan sovvagn. Andreas gick iväg för att leta efter någon att fråga och fick tillslut svar att våran vagn var trasig men att en annan vagn skulle kopplas på i Ljubljana. Så vi satte oss i ytterligare en varm vagn och väntade. Eftersom några vagnar hade slutstation i Ljubljana och andra skulle vidare till München gick vi till München vagnen strax innan Ljubljana och väntade på våran vagn för att veta att vi kom med rätt. Strax kopplades den på och vi hade snart en kö bakom oss. En tysk konduktör hälsade oss välkomna och visade oss våra hytter. Det var mycket skönt att vid midnatt få krypa ner i bingen i en sval tågkupé. Vid halv sju böt vi tåg mot Hamburg. 7h blev det på det tåget där vi sov, läste och lyssnade vart annat. Plutten bingade i sin resebur mest hela tiden. Jag kände av gårdagens värme då jag svettats mera än vad jag druckit och fick enorm huvudvärk med illamående. En dam knackade mig på axeln och gav mig en tablett, jag var rejält risig, Alexander var orolig 😉. Blev tågbyte i Hamburg och Lubeck innan vi kom till Neustadt. I Lubeck fick vi tid att köpa lunch vilket blev min räddning. Framme i Neustad blev det rastning av Plutten, nästan 18h sedan han kissat, trots att jag erbjudit honom låda i hytten. Men så vill han varken äta eller dricka när han är i reseburen. Nu blev det kisspaus i fin park med gräsmatta och för första gången vägrade han gå in i buren igen 😉. Vi checkade in på vårt hotell och fick rum högst upp – varmt igen och utan AC! Middag på byn, gissa vad? Schnitzel och smakölbricka med lokala öl 🍺…when in Germany!  På natten blev det värsta regn och åskvädret.

Fredag morgon kl 9 sjösattes våran pärla och därefter fick vi på masten. Underbar känsla få återse båten och kliva ombord. Tyvärr hade lastbilskillen fått montera bort vår panel för att klara en tunnel, inte världens enklaste sak att göra, så vi har lite merjobb nu att återmontera den. Fredagen innebar tokskrubbning av båt, jag klarar inte av när det är skitigt, det kliar i mig. Så medan jag skrubbade monterade Andreas reling. När vi ändå höll på och vinden mojnade tog vi även båda seglerna. Himla najs få på damen kläderna. Vid 20-tiden gjorde vi middag på vad som fanns ombord och sedan blev det filmkväll. Vi konstaterade att det är underbart att kunna jobba med båten utan att ha ett vattenfall av svett på kroppen. Svala vindar. På kvällen hade vi bara 22 grader ombord och vi kunde ha kläder på oss medan vi kollade film utan att svettas. Vi har inte haft under 30 grader inne i båten kvällstid på flera veckor. Vi fick en skön natt med täcke i bingen, varken svettnatt eller kliamyggbetsnatt.

Idag lördag inledde jag och Andreas med att bunkra mat. Sedan dess har vi haft regnskurar vart annat. Vi har gjort jobb inne. Men, nu trotsar vi vädret strax och går ut för att montera solceller och dävert och pumpa ribb. Vi behöver torrt väder för att återställa panelen.

Väderprognosen är inte med oss. Vi hoppas komma loss i morn för att påbörja våran hemsegling. Vädret lovar vind, ingen vind och regn eller sol. Vanligt sommarväder med andra ord. Har ju länge hoppats få en härlig hemsegling med stopp på vår favorit ö Samsö, men vi får se hur det blir med det! Vi vill vara hemma på fredag för att börja skola och jobb måndag 20 aug. Det är skönt att vi har hemseglingen kvar, blir skönt att få runda av med att förtöja i hemmahamn istället för att ha lämnat båten i Medelhavet.

Ja nu återstår att se vad vädret blir i eftermiddag och vilka jobb vi kan göra. Barnen har precis fått hamnens wifi kod så de är nöjda i varje fall! 

Så himla skönt vara ombord igen och än ser jag inte fram emot att byta båt mot kontor om en vecka 😉

Annonser

Författare: sailingaquila

Brave & Devoted seglare som dagtid försörjer sig inom konsultbranchen för att ägna fritid till segling #äventyr #utmaningar # teamplayer Instagram @angjan01 @hellborgamanda @A20alexander @aquila_andreas @sailing_cat_plutten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s