Livet ombord i Kroatien

Efter vår jobbiga natt i den hårda vinden hade vi det rätt så gött fastknutna på vår första betalboj i Kroatien. Vi fick oss en god men dyr fiskmiddag på den mysiga Konoban ”Spirits – summer place Chill out” . Men det var vi värda. Konoban hade fått sig en rejäl ansiktslyftning sedan sist och de fqnns nu tom toaletter. 

Vi hade fått en hel del negativ information om Kroatien från andra seglare vi mött i år. Många har beklagat sig för den dyra avgiften för att få segla i landet samt att det hela tiden tas ut avgifter för allt, även för att ankra i en vik. Vi har även blivit varnade för den mängd båtar som gör det trångt och svårt att få plats. Vi flyr ju varje sommar från Bohusläns kust just pga detta så vi bävade lite nu. Men nu har vi varit här i två veckor och vi har ännu inte betalat för att droppa draggen på någons botten och vi har bara betalat för två bojar. De gångerna har vi valt boj pga vindarna. Vi betalade ett dygn för att få vara i Telekastias nationalpark och det var helt ok. Då kom dessutom Tonys market båt och sålde både vin & grönsaker och på morgonen sålde Tonys bakery båt bröd! Båtmängden är inte alls som hemma, det är mycket båt och mycket hyrbåt men än har vi fått plats. Idag ligger vi på boj, vi valde en kortare resa för att i morgon förtöja Biograd där matbunkring och tvätt står på schemat. Ibland är det gött ligga lite ensam men i många fall vill vi gärna ha flera båtar runt oss så att vi har något att titta på och kommentera, eftersom vi är så bra och erfarna själva 😉. Vi har blivit väldigt roade idag 😉. Här ligger alla på boj så vi behöver inte oroa oss över hur folk ankrar. 

Härom dagen ankrade vi i en vik utanför en större camping. Flera andra båtar låg ankrade i viken. Vi bojar alltid ut vårt ankare för att någon annan inte skall ankra på oss. Vi använder lite mera kättingslängd än vad övriga verkar göra. Det ör inte många som bojar ut och många verkar inte heller veta vad vi har bojen till. Vi har nu ritat ett stort ankare på bojen och skrivit Aquila på den. Trots det kan det komma en båt och köra tvärs medan vi ankrar. Just i denna vik ankrade en båt så att de hade vårat ankare/boj precis på sig. Vi kan ju undra varför, om vi snabbt behöver lätta, varför vill man då ha någons ankare under sig! Men så ser vi ju också dagligen båtar som bara ”lägger sitt ankare på botten” så vi tror att det är mycket okunskap som hägrar.

Varje morgon, som många av er vet, dricker jag kaffe i sittbrunnen medan resten av familjen lyssnar på ”Hicke Hisklig drakjägaren” inne i salongen under frukosten. Jag sitter där och bläddrar flödet om vi har täckning annars tittar jag mest runt. Asså man får ju se rätt mycket. Härom morgonen kom tre bajskorvar flytande vilket kändes så där mysigt (tur jag inte vet om allt som flyter) och i morse kom två män i en gummibåt, knöt fast och gick upp på ön bakom oss (mitt i mitt blickfång) och drog ner brallorna och gjorde sina behov! Jo’rå, god frukost på er 😉

I torsdags seglade vi igenom Kornati nationalpark. Fina öar som ser ut som mini alperna. Inga öar har någon direkt skog längre, här och där finns enstaka träd. Förr var dessa öar beklädda med skog men de som vallade sina får på öarna brände ner skogen för att få större betesmarker. Idag finns massa murar som sträcker sig över öarna som ett minne från denna tid. Det skall också att härjat en brand här under 1850-talet som sträckte sig under 40 dagar. När vi gled ut ur reservatet passerade vi en segelbåt som inte klarat sig lika bra som oss i ovädret. Den låg halvt sjunken vid en kaj och sjöräddningen var där. Tragiskt speciellt när vi kände att det kunde ha varit vi.

Idag är det lördag, vi har haft sommarlov i en vecka och därför känns inte lördagen lika lördagaktig! Jag har nu mera sovmorgon mån-fre och börjar min träning kl 7 istället för kl 6. Andreas kör kl 6 fortfarande, han vaknar ändå och det ör betydligt svalare då. Det är som svalast ombord mellan kl 4-8 därför är det svårt att kliva upp då för det är skönt att få sova! Svalt och svalt, 24 gr har vi som lägst på natten men en havstemp runt 25 gör båten fortfarande varm.

Nu laddar vi för att dubblera besättningen. På måndag mönstrar 4 gånger Axvi ombord. Skall bli spännande vara åtta ombord istället för fyra! Tur de är vana seglare. Alexander laddar för att lära Oscar allt han kan i Minecraft! Vi ser fram emot sällskap. Och nej, vi har inte tröttnat på varandra än, varje dag har nya samtalsämnen beroende på vad vi sett, gjort, läst eller hört! 

Två veckor kvar i Medelhavet och fyra veckor kvar tills livet blir ett skrivbord inne på ett kontor. Men dit är det långt och vi har massor av spännande strapatser kvar att göra.

Ha en najs lördag för det har vi!

Annonser

Författare: sailingaquila

Brave & Devoted seglare som dagtid försörjer sig inom konsultbranchen för att ägna fritid till segling #äventyr #utmaningar # teamplayer Instagram @angjan01 @hellborgamanda @A20alexander @aquila_andreas @sailing_cat_plutten

2 reaktioner till “Livet ombord i Kroatien”

 1. Hejsan
  Fick upp din blogg för jag googlade efter information hur mobiltäckningen är där ute i området kring Kornaterna.
  Vi ska segla där snart.
  Hur har ni haft det med mobiluppkopplingen där?
  Mvh
  Monika

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s